Με τη φασαρία των τελευταίων μηνών όσον αφορά την καύση λιθάνθρακα σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της Δ.Ε.Η., αλλά και ιδιωτών, είπα να το ψάξω λίγο σχετικά με το πόσο "κακό" είναι αυτό το νέο κάρβουνο που μας λανσάρουν από την Κίνα... Διαπίστωσα λοιπόν, πως αναφερόμαστε σε συγκεκριμένη μορφή λιθάνθρακα, τον ανθρακίτη. Ο ανθρακίτης τυγχάνει να είναι η περισσότερο αποδοτική μορφή λιθάνθρακα.
Συνεχίζουν να ακούγονται όμως πανταχόθεν φωνές για την καταστροφή που θα προκαλέσει στο περιβάλλον της χώρας, καθώς επίσης και στο παγκόσμιο περιβάλλον, η λειτουργία εργοστασίων καύσης λιθάνθρακα (ανθρακίτη). Το συγκεκριμένο ορυκτό έχει δαιμονοποιηθεί απίστευτα στην Ελλάδα, που αναρωτιέμαι αν αυτό οφείλεται σε πραγματικό πρόβλημα, ή σε πραγματική επίσης άγνοια. Ας προχωρήσω λοιπόν σε μια σύγκριση της καύσης λιθάνθρακα με τις μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα.
Είμαστε μια χώρα που η πλειονότητα της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από καύση λιγνίτη. Συγκεκριμένα, το 72% της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα προέρχεται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς καύσης λιγνίτη. Μακάρι το ποσοστό αυτό να αφορούσε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ή αιολική ενέργεια, ή ακόμη και από καύση φυσικού αερίου, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Μια έρευνα στο Wikipedia σχετικά με το θέμα αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα. Ο λιγνίτης (Lignite) είναι πολύ κατώτερη μορφή κάρβουνου σε σχέση με τους λιθάνθρακες, και πόσο μάλλον σε σχέση με τον ανθρακίτη (Anthracite). Μια σύγκριση και μόνο της θερμικής απόδοσης είναι χαρακτηριστική: 10 έως 20 MJ/kgr για το λιγνίτη, ενώ 26 έως 33 MJ/kgr για τον ανθρακίτη. Τουλάχιστον διπλάσια λοιπόν η θερμική απόδοση του ανθρακίτη σε σχέση με τον λιγνίτη. Ένα άλλο γεγονός -σύμφωνα πάντα με τη Wikipedia- είναι πως η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα από καύση λιγνίτη είναι σαφώς μεγαλύτερη απ' ότι της καύσης ανθρακίτη.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός πως η πλειονότητα των θερμοηλεκτρικών καύσης λιγνίτη είναι απαρχαιωμένα, αν προσθέσουμε και το γεγονός πως τα φίλτρα των εργοστασίων αυτών τουλάχιστον υπολειτουργούν, φτάνουμε μάλλον στο συμπέρασμα πως η ηλεκτροπαραγωγή με καύση λιθάνθρακα είναι περιβαλλοντικά σαφώς προτιμότερη από την ηλεκτροπαραγωγή με καύση λιγνίτη.
Θα ήθελα επίσης να προσθέσω πως συγκρίσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τις επικεφαλίδες του είδους "Λιθάνθρακας: πέντε φορές περισσότερο CO2, τρεις φορές περισσότερα θειώδη!", αφορά σύγκριση με το φυσικό αέριο, κάτι όμως που σε πολλά άρθρα δεν αναφέρεται, με αποτέλεσμα να καταλαβαίνει ο αναγνώστης πως αναφερόμαστε και πενταπλασιασμό και τριπλασιασμό αντίστοιχα των ρύπων που παράγονται, σε σύγκριση με τις μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούνται σήμερα στη χώρα μας, κάτι το οποίο αποτελεί τουλάχιστον παραπληροφόρηση!
Προσωπικά, προτιμώ χωρίς άλλο την κατάργηση των δεκάδων απαρχαιωμένων θερμοηλεκτρικών εργοστασίων που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή που μεγάλωσα και μένω (στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης), και την ίδρυση σύγχρονων μονάδων καύσης ανθρακίτη ανά την Ελλάδα, σε σημεία γειτνιάζοντα στη ζήτηση της ενέργειας. Στο κάτω - κάτω, ελάχιστο ποσοστό από την ενέργεια που παράγεται στην περιοχή καταναλώνεται εδώ, πρέπει να συνυπολογιστούν και οι απώλειες των δικτύων μεταφοράς στην εξίσωση!
Γνωρίζω πως η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την απώλεια θέσεων εργασίας στην περιοχή, αλλά αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως κάποια στιγμή. Επιπροσθέτως, οι μη εξαρτημένοι από τη Δ.Ε.Η. κάτοικοι θα ζήσουν πολύ καλύτερα (και πολύ περισσότερο).
5 σχόλια:
Μου άρεσαν τα σχόλια, ειδικά το "5 φορές περισσότερο..." Το δαιμονοποιήσαμε το πράγμα... Περιβαλλοντικά σίγουρα δεν είναι ρυπογόνο όσο ο λιγνίτης, οικονομικά όμως θα είναι σταθερό;
Γιατί όμως να κουβεντιάζουμε τόσο τον ανθρακίτη και όχι τις ΑΠΕ; Πολύ σωστά επισημαίνεις και τη σύγκριση "ανθρακίτη vs ΑΠΕ"
To ήδη προεγκεκριμένο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ, ή όπως απλά λέγεται τα τέσσερα 20:
Έως το 2020 ….
20% Περιορισμός του CO2
20% Εξοικονόμηση ενέργειας
20% Παραγωγή ενέργειας γενικής χρήσης από ΑΠΕ (35% στην ηλεκτροπαραγωγή)
Σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα έχει ως εξής: μαζί με τις υδροηλεκτρικές μονάδες παράγεται το 11% της ενέργειας από ΑΠΕ. Από αυτό το 11%, το 8,5% παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, και το 3% από άλλες ΑΠΕ όπως αιολική, ηλιακή κ.τ.λ. Η εγκατεστημένη ισχύς στα αιολικά πάρκα είναι 850 ΜW και ο ρυθμός εγκατάστασης ισχύος από ΑΠΕ είναι 100- 150 MW ετησίως.
Ο στόχος που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα έως το 2020 έχει ως εξής: μαζί με τις υδροηλεκτρικές μονάδες να παράγεται το 35% της ενέργειας από ΑΠΕ. Από αυτό το 35%, το 8,5 - 10% να παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια – έτσι κι αλλιώς δεν απέμειναν πολλά «ελεύθερα ποτάμια στη χώρα-, και το υπόλοιπο 25% από άλλες ΑΠΕ όπως αιολική, ηλιακή κ.τ.λ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ποσοστά θα ανταποκρίνονται στη διπλασιασμένη ζήτηση άρα και παραγωγή ενέργειας στη χώρα Η εγκατεστημένη ισχύς στα αιολικά πάρκα το 2020 θα πρέπει να είναι 10.000 ΜW και ο ρυθμός εγκατάστασης ισχύος από ΑΠΕ να μεταβληθεί από 100 ΜW σήμερα σε 1000 MW αύριο για μέχρι το 2020!
ωραία έρευνα έκανες.. μπήκες στη wiki και είδες τις διαφορές. Εδώ όμως μιλάμε ότι τα η παραγωγή ελ. ενέργειας από λιθάνθρακα θα γίνει για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες, δηλ τα εργοστάσια με λιγνίτη φυσικά και θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Άρα γιατι τα συγκρίνεις? δεν θα αντικαταστήσουν τίποτα, γι'αυτό και λέμε ότι πρέπει οι νέες μονάδες να βασίζονται σε ΑΠΕ. Όσο για το οικονομικό κόστος, ο λιθάνθρακας ανέβηκε 50% το τελευταίο έτος και θα συνεχίσει ν'ανεβαίνει, βάλε και χρήματα που θα πληρώσουμε για να πάρουμε παραπάνω εκπομπές CO2 (ήδη είμαστε πάνω από το όριο)... βλέπουμε ότι δε συμφέρει ούτε οικονομικά, ούτε περιβαλλοντικά. Αυτή η επένδυση θα καθορίσει την ενεργειακή πολιτική της χώρας για τα επόμενα 10 χρόνια. Πως θα καλύψουμε τα όρια της ευρώπης με πρακτικές της προηγούμενης δεκαετίας? Απλό δε θα τα καλύψουμε και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα.
-Κώστας
ΥΓ. νεότερα από βδομάδα που θα έρθω Κοζ!
Καθημερινή, 30 Μαρτίου, άρθρο του Ν. Χατζηαργυρίου, αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες
"..[ο λιγνίτης] θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται μέχρι εξαντλήσεως των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Μεγαλόπολης και της Δυτ. Μακεδονίας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπάρχουσες μονάδες, θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν οι παλαιότερες από αυτές συνολικής ισχύος 913MW και θα κατασκευαστούν 2 νέες σύγχρονης τεχνολογίας στη Φλώρινα και Πτολεμαϊδα, ισχύος 450MW έκαστη"
Δεν υπάρχει κανένα θέμα αντικατάστασης λιγνίτη με λιθάνθρακα. Τα εργοστάσια με λιθάνθρακα θα είναι επιπλέον των λιγνιτικών. Άρα καμιά σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται μεταξύ τους αλλά μεταξύ λιθάνθρακα και ΑΠΕ ή φυσικού αερίου. Όπως βλέπεις εμείς θα συνεχίσουμε ν'αναπνέουμε τον ίδιο "καθαρό" αέρα, για τα επόμενα 35-40 χρόνια (τόσο εκτιμούν τα αποθέματα στην Δυτ. Μακεδονία).
-Κώστας
Ελπίζω πραγματικά τα σχόλια που παραθέτεις, φίλε Κώστα, να έγιναν κάτω από τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να κατευνάσουν τις φωνές που διαμαρτύρονταν για τη μείωση των θέσεων εργασίας από τη Δ.Ε.Η..
Προσωπικά, πιστεύω πως τα αποθέματα λιγνίτη δεν θα εξαντληθούν. Από ένα σημείο και μετά αρχίζει και γίνεται ασύμφορη η εκμετάλλευσή τους, σε συνδυασμό και με τα πρόστιμα της Ε.Ε. για εκπομπή αερίων.
Δεν ήταν συνέντευξη στο West Channel αλλά άρθρο σε μεγάλη εφημερίδα άρα δεν έγινε για να κατευνάσουν την τοπική κοινωνία. Η ενεργειακή πολιτική της ΔΕΗ ξεκινά με βάση τα λιγνιτικά εργοστάσια. Στην ευρώπη αυτό που θα γίνει τα επόμενα χρόνια είναι στροφή στην πυρηνική ενέργεια ως βάση μέχρι ν'αναπτυχθούν οι ΑΠΕ σε ικανοποιητικό βαθμό, κάτι το οποίο δεν συζητάνε καν στην Ελλάδα. Άρα προχωράμε με λιγνίτη και ημίμετρα.
Δημοσίευση σχολίου