3.8.07

Ηλιακά Φαναράκια και... Νάνοι!

Έχουνε καταντήσει σαν κάτι παρατημένα, μικροσκοπικά, σκονισμένα νανάκια που τοποθετούσαν παλαιότερα οι... ασχολούμενοι με το gardening στους κήπους τους... Παρατημένα, σκονισμένα, σπασμένα, άχρηστα πλέον. Τα βρίσκει κανείς σε κήπους, σε αυλές, σε ταράτσες, σε βεράντες, και -πρόσφατα- και σε ζαρντινιέρες!

Φεύγοντας χθες από τη δουλειά, παρατήρησα ένα ακόμη μπαλκόνι εξοπλισμένο με ηλιακά φαναράκια, φυτεμένα στις ζαρντινιέρες! Αυτά των 5-15 ευρώ, τα οποία βγάζουν ένα φως τόσο αμυδρό, που τα καθιστά εντελώς άχρηστα. Προσπαθώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο γίνονται όλες αυτές οι... επενδύσεις.

Μια άποψη είναι πως ενδεχομένως όσοι αγοράζουν τα φαναράκια αυτά θεωρούν τους εαυτούς τους "οικολόγους", μην καταναλώνοντας ενέργεια για τον φωτισμό του εξωτερικού χώρου του σπιτιού τους. Ασφαλώς η εντύπωσή τους αυτή θα καταρρίπτεται μόλις "φωτίσουν" για πρώτη φορά! Καταρρίπτεται μόλις αντιληφθούν πως είναι υποχρεωμένοι να καταφύγουν στους λαμπτήρες φωτισμού των εξωτερικών χώρων των σπιτιών τους, όπως έκαναν μέχρι σήμερα, για να προβούν σε οποιαδήποτε διαδικασία απαιτεί έστω και τις ελάχιστες συνθήκες φωτισμού.

Ασφαλώς όμως δε γνωρίζουν πως οι κατασκευές αυτές (οι οποίες μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες καθίστανται άχρηστες για διάφορους λόγους, μερικούς από τους οποίους έχω ήδη αναφέρει) περιέχουν σχεδόν αποκλειστικά συλλέκτες (μπαταρίες) Ni-Cd; Γνωρίζουν πως αυτοί οι συλλέκτες είναι από τα πιο επιβαρυντικά προϊόντα της ανθρώπινης βιομηχανικής δραστηριότητας; Ίσως όχι, ίσως έχουν την εντύπωση πως τα φαναράκια τους λειτουργούν με κάποιον πιο... μαγικό τρόπο!

Για να μην αναφερθώ στην ενεργοβόρα διαδικασία παραγωγής των ίδιων των φωτοβολταϊκών panels που διαθέτουν οι κατασκευές αυτές (εκτός βέβαια αν προέρχονται από stocks φωτοβολταϊκών που προορίζονταν για... κομπιουτεράκια τσέπης και είναι πια παρωχημένης τεχνολογίας).

Υπάρχει λοιπόν λόγος αγοράς και τοποθέτησης τέτοιου είδους φωτιστικών σωμάτων; Για διακόσμηση κακής ποιότητας, ίσως... Για οτιδήποτε άλλο, μάλλον κανένας. Προσωπικά ελπίζω να αρχίσουν να ανατινάζονται λόγω κακής κατασκευής και θερμοκρασιών, μήπως και πάψει και αυτή η μόδα!

2 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

Μου αρέσεις! Πρώτο ποστ και τα χώνουμε κατευθείαν. Πες μια καλημέρα πρώτα ρε συ. Αν και περίμενα κάτι λιγότερο... γήινο να σου πω την αλήθεια!

Αντε, καλορίζικος.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.