Συνεχίζουν να ακούγονται όμως πανταχόθεν φωνές για την καταστροφή που θα προκαλέσει στο περιβάλλον της χώρας, καθώς επίσης και στο παγκόσμιο περιβάλλον, η λειτουργία εργοστασίων καύσης λιθάνθρακα (ανθρακίτη). Το συγκεκριμένο ορυκτό έχει δαιμονοποιηθεί απίστευτα στην Ελλάδα, που αναρωτιέμαι αν αυτό οφείλεται σε πραγματικό πρόβλημα, ή σε πραγματική επίσης άγνοια. Ας προχωρήσω λοιπόν σε μια σύγκριση της καύσης λιθάνθρακα με τις μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα.
Είμαστε μια χώρα που η πλειονότητα της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από καύση λιγνίτη. Συγκεκριμένα, το 72% της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα προέρχεται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς καύσης λιγνίτη. Μακάρι το ποσοστό αυτό να αφορούσε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ή αιολική ενέργεια, ή ακόμη και από καύση φυσικού αερίου, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός πως η πλειονότητα των θερμοηλεκτρικών καύσης λιγνίτη είναι απαρχαιωμένα, αν προσθέσουμε και το γεγονός πως τα φίλτρα των εργοστασίων αυτών τουλάχιστον υπολειτουργούν, φτάνουμε μάλλον στο συμπέρασμα πως η ηλεκτροπαραγωγή με καύση λιθάνθρακα είναι περιβαλλοντικά σαφώς προτιμότερη από την ηλεκτροπαραγωγή με καύση λιγνίτη.
Θα ήθελα επίσης να προσθέσω πως συγκρίσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τις επικεφαλίδες του είδους "Λιθάνθρακας: πέντε φορές περισσότερο CO2, τρεις φορές περισσότερα θειώδη!", αφορά σύγκριση με το φυσικό αέριο, κάτι όμως που σε πολλά άρθρα δεν αναφέρεται, με αποτέλεσμα να καταλαβαίνει ο αναγνώστης πως αναφερόμαστε και πενταπλασιασμό και τριπλασιασμό αντίστοιχα των ρύπων που παράγονται, σε σύγκριση με τις μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούνται σήμερα στη χώρα μας, κάτι το οποίο αποτελεί τουλάχιστον παραπληροφόρηση!
Προσωπικά, προτιμώ χωρίς άλλο την κατάργηση των δεκάδων απαρχαιωμένων θερμοηλεκτρικών εργοστασίων που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή που μεγάλωσα και μένω (στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης), και την ίδρυση σύγχρονων μονάδων καύσης ανθρακίτη ανά την Ελλάδα, σε σημεία γειτνιάζοντα στη ζήτηση της ενέργειας. Στο κάτω - κάτω, ελάχιστο ποσοστό από την ενέργεια που παράγεται στην περιοχή καταναλώνεται εδώ, πρέπει να συνυπολογιστούν και οι απώλειες των δικτύων μεταφοράς στην εξίσωση!
Γνωρίζω πως η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την απώλεια θέσεων εργασίας στην περιοχή, αλλά αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως κάποια στιγμή. Επιπροσθέτως, οι μη εξαρτημένοι από τη Δ.Ε.Η. κάτοικοι θα ζήσουν πολύ καλύτερα (και πολύ περισσότερο).